Okategoriserade

Släkthistorier

Jag fick ett släktforskningskit med DNA som julklapp av maken, (han fick Bob Dylan biljetter), så vi ska båda leka tidsresenärer.

Min pappa och hans mittenfru, tillika min viktigaste bonusmor(hon visade mig biblioteket), var hos oss på julafton.

Då pappa fick höra om släktforskning fick jag mer info som jag delvis visste och inte visste.

Fler i våra generationer bakåt kommer från norra Finland och/ eller Tornedalen. Sannolikt har vi varit samer.

Alla utom min farfar som var snäll och musikalisk, var på hans sida, törstiga och hade ett djävulskt temperament.

En farbror var elak emot fru och barn, så där beordrade hustrun sina bröder om att döda maken.

Sagt och gjort. Maken begravdes, men allt kom fram och det blev fängelse för ngn av dom. Man grävde upp kroppen och där kunde man se att han fortfarande levt då de grävde ner honom, naglarna var helt nedfilade av hans försök att gräva sig upp. Detta var en stor nyhet i lokala tidningsbladet.

En annan av mina farfars bröder vart kär i en tjej, han var först tyckte han, men tjejen vart uppvaktad av ännu en.

Då tog dom fram vapen och stod och sköt emot varandra tills skotten tog slut, alla skott missade, så båda männen överlevde. Oklart vad som hände med tjejen.

Farfar var med i fortsättningskriget och det var fruktansvärt.

Morfar var med i båda krigen, och ville aldrig prata om det.

Farmor kom från en finare släkt, och när hon blev kär i drängen(farfar), så blev det lite skandal.

Farmor hade också synska förmågor, hon kunde se/känna på sig vad som skulle hända.

Hon lärde mig att aldrig ta Ljung inomhus, det betydde otur och olycka.

Min farmor lärde mig att alltid vara stolt över vem jag är, att inte ta skit.

För många år sen, när min pappa jobbade i Vilhelmina så var vi där och hälsade på.

Han tog oss till Fatmomakke, en kyrkby, med hus och kåtor.

Jag hade inga förkunskaper alls, tyckte att miljön var väldigt vacker.

När jag gick där så fick jag jätte konstiga tankar i huvudet. Det var massor med svartklädda människor som ville bestämma hur allt skulle vara, jag fick känslor av ilska, förtryck och rädsla.

Jag tänkte att jag varit där förr.

Kåtorna kändes självklara, gravstenar som sorg och hot.

Läste på mer sen, (väldigt långt efteråt), då jag behöll allt inom mig.

Från Wikipedia;

”Fatmomakke kyrkstad har hundratalet byggnader, dels kåtor som användes av samerna, dels timrade stugor som användes av nybyggarna. Omkring kyrkan och begravningsplatsen finns omkring 80 kåtor och 20 timrade hus. Det finns också en prästbostad, den så kallade länsmansstugan, en arrest, en tjänstemannabostad, Frälsningsarméns bönekåta från 1947 och Sameföreningens hus. Den äldsta byggnaden är troligen den östra delen av Länsmansstugan, som tillkom någon gång omkring sekelskiftet 1700/1800. Byggnaden uppfördes som prästkammare, där prästen fick bo under sina besök på platsen. Den västra delen av Länsmansstugan kom till i samband med att en ny kyrka, den andra, byggdes 1833 och består delvis av virke från den första kyrkan.

De första gudstjänsterna i Fatmomakke hölls den 8 juli 1781. Då hade två kåtor och ett skjul uppförts på en 170 meter lång och 40 meter bred holme vid utloppet av Ransarån i Kultsjön. Holmen ligger idag efter reglering till stora delar under vatten. I Fatmomakkes kyrkstad bildades 1904 den första samiska lokalföreningen i Sverige, Fatmomakke lappförening, med Hans Magnus Nilsson som ordförande. Detta skedde i den tidigare kyrkstugan, som nu är Kulturum.”

Det ska bli spännande att se vad DNA prov visar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s